Exkurze Poniklá - RAUTIS a muzeum řemesel

14. 11. 2019

Ve čtvrtek 14. listopadu 2019  se třída 8.B vydala vlakem  na prohlídku malé výrobny perličkových vánočních ozdob v Poniklé. Tato výroba má zde již více než stoletou tradici. Původně se zde z perliček vyráběla bižuterie, ale po příchodu nové tradice zdobení vánočního stromečku skleněnými ozdobami, začali místní skláři navlékat perličky na drátky a tvořit z nich miniaturní napodobeniny věcí, které měli okolo sebe - např. perličkové košíčky, vějířky, konvičky, letadla, lokomotivy a hvězdičky.

Celá výroba probíhá i nadále pouze ručně - foukání perlí do formy, stříbření, barvení, řezání i montáž. Firma Rautis v Poniklé vyrábí tyto tradiční ozdoby dodnes.

Cílem naší exkurze bylo seznámení se s výrobním postupem. V malé dílničce přímo v prodejním obchůdku závodu jsme si mohli vyzkoušet výrobu vánoční hvězdičky. Sami jsme se přesvědčili, že tato práce není jednoduchá a vyžaduje značné soustředění a velkou pozornost.

Samotná prohlídka byla velmi zajímavá, výklad byl spojený s ukázkami výroby.

Poté jsme navštívili Muzeum krkonošských řemesel, kde jsme názorně viděli zpracování slámy a obilí, ševcovské práce, staré hračky, výrobu vánočních ozdob z foukaných perliček nebo zpracování lnu.
 

 

Fotogalerie