Autorské čtení a beseda s M. Vieweghem

04. 06. 2019

V úterý 4. června 2019 se třída 7.B vydala vlakem do Vrchlabí. Nejdříve jsme si prohlédli město a zámecký park. Poté nás čekala beseda a autorské čtení s nejznámějším současným českým spisovatelem Michalem Vieweghem.   

Celý popis:

Dne 4. června 2019 se vydaly třídy 7. A, 7. B, 8. A a 8. B spolu s učitelkami a s asistentkami vlakem do Vrchlabí, kde se konala v Kulturním domě Střelnice beseda s Michalem Vieweghem.

Žáci těchto tříd byli ve škole v průběhu vyučovacích hodin českého jazyka obeznámeni s nejznámějším románem od spisovatele Michala Viewegha. Měli možnost zhlédnout román, který byl zfilmovaný, a sice Báječná léta pod psa nebo Účastníci zájezdu. Žáci si tak mohli vytvořit vlastní obrázek o tom, v jakém duchu pan spisovatel Michael Viewegh své romány píše, a na besedu jeli s tím, že některá jeho díla už skutečně znají a díky zhlédnutí románu jim není mistr zcela cizí.

Pan spisovatel Michal Viewegh zahájil besedu tím, že hovořil o svém životě a o tom, jak se z něho stal spisovatel z povolání. Narodil se 13. června 1962 v Praze. Je český spisovatel, publicista a mistr svého řemesla. Je nejprodávanějším českým spisovatelem, s více než miliónem výtisků. Kromě románů je i autorem literárních parodií. Má tři dcery (Michaelu, Sáru a Barboru).

V průběhu besedy se spisovatel rozpovídal o tom, jak přežil prasknutí aorty. Tato událost mu pomohla uvědomit si relativitu některých problémů: „ Dívám se do zahrady a najednou se vnitřně zklidním a připomenu si, že 90 % lidí prasklou aortu nepřežije. Už nesleduju kritiku, bulvár ani politiku. Nenakupuju, nic nesháním."

Mezi nejznámější díla pana Viewegha patří romány, které byly i zfilmovány a to například, jak již bylo zmíněno, Báječná léta pod psa, Účastníci zájezdu, Výchova dívek v Čechách, Román pro ženy, Případ nevěrné Kláry, Vybíjená, Román pro muže atd.

Během besedy proběhlo autorské čtení, kdy pan spisovatel přečetl dvě ukázky. Jedna ukázka byla povídka z knihy s názvem Krátké pohádky pro unavené rodiče. Tato povídka byla pro všechny děti velmi úsměvná. Další ukázka byla z knihy Zpátky ve hře, povídka s názvem Zmenšený muž.

Beseda byla zakončena tím, že se losovaly dvě třídy z různých škol, které mohly vyhrát libovolnou knihu. Celkem se besedy zúčastnilo 5 škol. Pan spisovatel vytáhl ZŠ Vrchlabí a druhý výherce byla ZŠ Hostinné, třída 7. B. Žáci z naší školy si vybrali knihu s názvem Účastníci zájezdu. Kniha je uložena ve školní knihovně.

Na úplném konci měli žáci možnost se s panem spisovatelem vyfotit, nebo dostat autogram. Pro všechny z nás bylo velmi milé poznat pana spisovatele Viewegha alespoň trochu osobně.

Fotogalerie