Roušky na 2. stupni povinné od 18. 9.!

02. 10. 2020

Dle nařízení ministerstva zdravotnictví jsou nově roušky (štíty, šátky) povinné od 18. 9. ve všech učebnách na 2. stupni ZŠ. Od 5. 10. vstupují v platnost nová nařízení krajské hygienické stanice (viz. přílohy).

Zasíláme Vám nařízení  KHS Královéhradeckého kraje, kterým se pro území Královéhradeckého kraje nařizuje mimořádné opatření spočívající v omezení provozu škol a školských zařízení (zpěv, sportovní činnost).

Je to omezení, které bude od 5.10. do 18.10. platit v celé ČR. V našem kraji, vzhledem k současné příznivější situaci, bude v této chvíli platit omezení pouze těchto dvou epidemiologicky významných školních činností. V této chvíli nedochází tedy k dalšímu omezení provozu škol v žádném z okresů, a to bez ohledu na barvu okresu, který okres na "Semaforu" od zítra ponese.

 

Rovněž Vás upozorňujeme na následující dopady na školní jídelny:

Dle usnesení vlády České republiky č. 958 o přijetí krizového opatření vláda omezuje provoz stravovacích služeb (i školních jídelen):

- strávníci jsou usazeni tak, že mezi nimi je odstup alespoň 1,5 m, s výjimkou strávníků u jednoho stolu,

- u jednoho stolu sedí nejvýše 6 strávníků,

- provozovatel nepřipustí ve vnitřních prostorech provozovny více strávníků, než je ve vnitřních prostorech provozovny míst k sezení; provozovatel je povinen písemně evidovat celkový aktuální počet míst k sezení pro strávníky. (Fronty mimo školní jídelnu).

A konečně upozorňujeme na definici hromadných akcí (a tedy limitů 10, respektive 20 účastníků) na stránkách MŠMT (https://www.msmt.cz/nejcastejsi-dotazy-ke-skolstvi-a-koronaviru-1):

Hromadné akce – Vláda svým usnesením o přijetí krizového opatření ze dne 30. 9. 2020  zakázala hromadné akce konané ve vyšším počtu než 10 osob ve vnitřních prostorech staveb a v počtu vyšším než 20 osob, pokud se akce koná ve vnějších prostorech, s tím, že je nutné dodržet odstup od jiných osob 2 metry. Toto se nevztahuje na členy domácnosti, výkon povolání a podnikatelské nebo jiné obdobné činnosti. V případě škol a školských zařízení toto usnesení nedopadá na činnosti, které mají školy a školská zařízení dle právních předpisů povinně poskytovat. V případě, že bude škola nebo školské zařízení pořádat koncerty, divadelní představení a jiná umělecká představení a slavnosti, při kterých se převážně zpívá, jsou tyto aktivity zakázány zcela bez dalšího. Obecně se nedoporučuje pořádat hromadné akce školou či školským zařízením, avšak v případě pořádání ostatních uměleckých představení, ve kterých se převážně nezpívá, je nutné, aby byly dodrženy podmínky uvedené v bodu II. 1) tohoto usnesení.

Z výše uvedeného vyplývá, že limit 10/20 účastníků se nevztahuje v současné době a na území našeho kraje např. na zájmové vzdělávání poskytované na základě školského zákona ve střediscích volného času.

K četným dotazům: Vyučující se budou snažit přerušovat výuku, větrat a při dodržování rozestupů si žáci během hodiny budou moci roušku během vyučovací hodiny na 5-10 minut sundat. Pedagogové při vzdálenosti 2m od lavic si během výkladu mohou roušky sejmout, aby jim bylo rozumět. Rovněž se pokusíme o kombinaci výuky v budově a venku (podle počasí a možností). Ti, co mají problémy s nošením roušky, mohou používat štíty nebo šátky/nákrčníky s nanovlákny. Není ideální nechávat zdravé žáky doma, jen kvůli tomu, že odmítáte roušky. Děkujeme za pochopení a spolupráci při respektování opatření, které jsme si ve škole nevymysleli, ale musíme je všichni dodržovat. Používejme všichni zdravý rozum, nemá cenu situaci zlehčovat nebo naopak panikařit a zbytečně děti stresovat. Nikdo přeci nechce, abychom se nedlouho po začátku nového školního roku vrátili k distanční výuce, jako byla na jaře. Vedení školy.

 

 

 

 

 

 

Ke stažení

Fotogalerie