Divadelní představení Romeo a Julie

10. 02. 2017

V úterý 7. února navštívilo 180 žáků pátých až devatých tříd dvě divadelní představení s názvem Romeo a Julie. Klasické drama W. Shakespeara není třeba dlouze představovat. My jsme ho zažili ve verzi „Divadla jednoho herce“ z Hradce Králové, kdy roli průvodce R. Josefa doplňovaly loutky obou hlavních postav dramatu. Fotografie najdete ve fotogalerii.

Prastarý a slavný příběh nenaplněné lásky mladých milenců z města Verony má přesah do každé doby, do každého společenského uspořádání. Mládí má své nezadatelné a nezpochybnitelné pravdy a jednou z nich je snaha – a někdy i schopnost – přemoci láskou nenávist. Není až tak důležité, že ryzí a vřelý vztah mladíka a dívky skončí tragicky, ale podstatné je, že díky jejich lásce se zaryté nepřátelství rodů, a vůbec člověčí nevraživosti, obnaží v celé své zbytečnosti, trapnosti a především nesmyslnosti. Romeo a Julie v sobě mají zabudován silný archetyp naděje i marnosti života. To dokazuje fakt, že jej po čtyři sta let stále sledujeme a prožíváme a že, řečeno slovy velkého alžbětince, věčně bude srdce jímat znova, žal Juliin a bolest Romeova.

Výrazové prostředky, s kterými a přes které vede herec dialog s diváky o lásce, vycházejí z principů loutkového divadla. V tomto případě herec ztělesňuje postavu Truhláře – vypravěče příběhu. Ostatní postavy dramatu vznikají z předmětů, které běžně naleznete na ponku truhlářské a řezbářské dílny: nebozezy, hoblík, sekera, štětka, atd… Těm všem inscenátor dokáže vdechnout život, přičemž tyto předměty jsou jak sebou samými, tak dramatickými osobami. Také výprava vzniká z toho, co je v dílně po ruce. Příběh milenců a příběh věcí ožívá v jednotě obsahu a tématu, neboť nástroje truhláře jsou ostré, zraňující a při nevhodném použití dokonce smrtící. Aby vynikl vyhrocený kontrapunkt mezi láskou a nenávistí, mezi schopností se dotknout a obejmout nebo se jen bodat a sekat, vyrobí si truhlář loutky Romea a Julie: Tím se stanou znakem lidství v jeho tělesné i duchovní podstatě, a ne jeho pouhými vnějšími projevy jako ostatní postavy.

http://divadlojednohoherce.cz/romeo-a-julie

Fotogalerie