Exkurze 1. tříd do ZOO

16. 12. 2019

V tomto předvánočním čase si třídy 1.A a 1.B naplánovaly exkurzi do ZOO v blízkém Dvoře Králové nad Labem. Ve středu 11. prosince byl ráno sice dost velký mráz, ale počasí bylo jasné, a tak sluníčko vzduch později oteplilo.  ZOO DK otevírá své brány ráno až v 9 hodin, a tak byl po cestě autobusem čas ještě na kratší zastávku na přehradě Les Království, kde se děti dozvěděly o této asi nekrásnější české přehradě několik zajímavostí od pana učitele Stanislava Marečka, který je třídním učitelem 1.A.

Po příjezdu do ZOO měly děti chvilku na svačinu a poté se obě třídy již rozdělily. 1.B se šla projít po zahradě a navštívit co nejvíce pavilónů se zvířaty, zatímco 1.A se vydala na program Zvířata zblízka, který ZOO DK nabízí a naší škole ho poskytla zdarma. Děti při něm měly možnost se o některých živočiších dozvědět spoustu detailů z jejich života, ale především si mohly na ně sáhnout, vzít je do ruky či pohladit. Většina dětí se nebála a vzala do ruky jednu ze tří ochočených korálovek, které jsou již několikátou generací tohoto druhu odchovanou v zajetí. Korálovka je krásný červený had menšího vzrůstu, který se živí drobnými zvířaty a dokonce ve volné přírodě i jinými menšími hady. Po těle má několik trojitých pruhů černé a bílé barvy. Od milé paní lektorky se děti mimo jiné dozvěděly, že od prudce jedovatého korálovce se liší tento neškodný hádek pouze jiným řazením barevných pruhů.

Dále se děti seznámily s většími želvami, momentálně spícími bodlíny, kteří i přes svůj vzhled podobný ježkovi jsou nečekaně příbuzní se slony, a nakonec si některé z dětí mohly pohladit i velkého leguána jménem Ferda. Kromě jiných zajímavostí si malí návštěvníci ZOO směli vzít osahat i svlečenou kůži z již jim známé korálovky a dozvěděli se i způsob, jakým tento had svou kůži svléká.

V pavilónech zahrady byly k vidění další plazi, ryby, ptáci i savci, z nichž nejzajímavější byly například pes ušatý, fosa, medojed a serval. K vidění byla i jedna gorila, která je skutečně velmi podobná člověku, jak se žáčci mohli na vlastní oči přesvědčit.

Dle vyjádření samotných dětí se jim exkurze do této zoologické zahrady velmi líbila. Asi dlouho nezapomenou na pocit, když mohly ve svých rukou držet zvířata, která v naší přírodě nepotkají. Část dětí, které se původně takových zvířátek ostýchaly, se nakonec osmělily a své počáteční obavy překonaly. A to je dobře, neboť lidé by měli stále poznávat něco nového a posouvat i svoje hranice.

Mgr. Renáta Jehličková, třídní učitelka 1.B

Fotogalerie