Exkurze 4. tříd PETROF

21. 11. 2018

Letos se ve čtvrtém ročníku sešli oba třídní učitelé muzikanti. Proto se obě třídy rozhodly využit nabídku exkurze v továrně na výrobu klavírů značky Petrof, která byla už v roce 1864 založena v Hradci Králové a dodnes její výrobky šíří slávu naší země po celém světě.

Exkurze se uskutečnila v úterý 20. listopadu 2018. Obě třídy vyjely společně autobusem před osmou hodinou ranní směr Hradec Králové. V cíli se třídy oddělily a byly obě zvlášť provedeny po výrobních místech továrny. Děti tak mohly vidět, jak se postupně klavíry dávají dohromady. Výroba jednoho kusu nástroje trvá od přibližně 3 měsíců u pianina až po asi 6 až 8 měsíců u klavírního křídla. Těch se zde vyrábí dokonce 6 velikostí, od nejmenších křídel vhodných pro byt až po největší nástroje, které jsou chloubou nejednoho koncertního sálu u nás i ve světě.

Paní Petrofová, jedna z potomků zakladatele továrny značky Petrof, nás provedla muzeem továrny, kde děti mohly vidět jak nejstarší kusy zde vyrobených klavírů, tak i model osvětleného diskoklavíru, který se dětem velmi líbil. Nakonec si všechny děti mohly zkusit zahrát na nástroje vystavené v prodejní výstavní hale, kde byly k vidění všechny vyráběné druhy i velikosti nástrojů. Nejúžasnější zážitek byl zahrát si na klavírní křídlo vyrobené ke 150. výročí vzniku továrny, které má hodnotu 4 300 000 Kč.

Tyto české klavíry se dnes vyvážejí do všech světadílů a mají dobré jméno po celém světě. Doufejme, že tomu bude tak i nadále a že se do Petrofu zase někdy pojedeme podívat i s dalšími žáky.

kompletní fotogalerie

Fotogalerie