Exkurze do SOŠ a SOU v Trutnově

26. 04. 2017

V pondělí 24. dubna se nám konečně podařilo uskutečnit druhou exkurzi v rámci předmětu Volba povolání. Tentokrát jsme se rozhodli vydat na SOŠ a SOU v Trutnově, kam jsme byli již od měsíce listopadu 2016 opakovaně zváni. Měli jsme štěstí, protože jsme se probudili do slunečného, avšak mrazivého rána. Na vlakové nádraží v Hostinném dorazili téměř všichni žáci osmých ročníků – jen některé jsme opět musely s paní učitelkou Hanou Kuříkovou, telefonicky shánět. Nakonec nás vyjelo pouhých 25. Cesta nám uběhla, v neustálém povídání a poslouchání písniček, velice rychle. Pak následoval krátký přesun ke střední škole.

V budově SŠ na Volanovské ulici jsme byli již očekáváni panem Ing. Michalem Šefrem, vedoucím učitelem odborného výcviku pro stavební obory, který nás před zimou ukryl do místnosti jídelny pro žáky. Než nám stačil říct několik úvodních vět, přišla nás přivítat i paní Mgr. Ing. Jitka Daňková, zástupkyně ředitele. Byli jsme seznámeni s plánovaným průběhem naší návštěvy na SŠ. Čekalo nás toho opravdu mnoho! Nejprve nám byly představeny gastronomické obory této školy. Nabyli jsme vědomosti nejen o tom, jaké obory můžeme studovat, ale i bližší představu, co vše nás na nich čeká, i kde najdeme uplatnění. Zjistili jsme také, jak úspěšní jsou studenti této školy na různých soutěžích i to, co v sobě zahrnuje předmět stolničení. V průběhu seznamování se se školou nám dvě studentky namíchaly, s naší četnou dopomocí, moc dobrou limonádu.

Následovala prohlídka dalších prostor školy – nahlédli jsme do kuchyně i do školní restaurace. Protože již nadešel čas svačiny, rychle jsme se najedli a vyrazili dále. Čekalo nás krátké seznámení s oborem instalatér. Protože jsme měli přislíbené i nahlédnutí do dílny, těšili jsme se, zejména však naše děvčata. Téměř ihned po příchodu jsme všechny svačící budoucí instalatéry velice pobavili odpovědí na otázku: Co dělá instalatér? No přece spravuje záchody! Bylo nám však obratem sděleno, že toho musí zvládnout daleko více.

Pak jsme se přesunuli do další, tentokrát poslední budovy. Hned mezi dveřmi nás přímo pohladila libá a slaďoučká vůně. Právě jsme vcházeli do pekárny. Tady jsme se dozvěděli, jak se váží suroviny do těsta, viděli jsme stroje, na kterých se mísí, i pec, v níž se peče. Zjistili jsme, že toho školní pekárna upeče opravdu veliké množství a vše se prodá!  Měli jsme také možnost ochutnat právě upečené koláče.

Poslední zastávkou naší exkurze byla cukrářská dílna. I tady jsme obdrželi vyčerpávající informace o oboru cukrář. Nikomu z nás se nelíbilo, že bychom museli nastupovat na praxi už v 6 hodin ráno, ale naopak se nám moc líbily vystavené dorty, které úspěšně reprezentovaly školu na různých soutěžích. Náš pobyt na střední škole právě dospěl ke svému závěru a někteří z nás se rozhodli, že si z nabídky této střední školy zvolí své budoucí povolání. Protože do odjezdu zpátečního vlaku zbývalo ještě hodně času, zastavili jsme se na Krakonošově náměstí, kde nám byl umožněn krátký rozchod. I cesta zpět nám uběhla rychle, jen se nám nelíbilo pomyšlení, že nás po tak příjemně stráveném dopoledni ještě čeká vyučování.

Sepsala Mgr. Lenka Kudrnová

Fotogalerie

Ohlasy žáků

Mohli jsme si zkusit namíchat drink, a tak jsme to zkusily všechny. Pak jsme po skupinkách šli jejich mini restaurace a paní nám říkala že se tam vejde maximálně   50 lidi do malé místnosti. Ukázali nám pekařství a dostali jsme koláček.

Líbilo se mi to moc. :)

Natalie Dubská, 8. B

Pozorovali jsme práci kuchařů, číšníků, pekařů i instalatérů. Viděli jsme je při výuce a ve volné chvíli nám vyučující učitelé řekli pár slov k výuce a ke škole. Nejvíce mě zaujali číšníci a jejich preciznost, jejích dokonalou práci jsme sami ohodnotili, když nám namíchali drink. Také jsme navštívili paní pekařku, která nám nabídla moc dobrý koláč. Naši prohlídku po škole jsme zakončili u cukrářů, kde jsme mohli vidět dorty, které připravovali na soutěž v Hradci Králové.

Celá exkurze se mi moc líbila.

Elena Frűhbauerová, 8. B

Na exkurzi jsme si mohli udělat vlastní nápoj pomocí žákyň školy a poslouchali jsme co taková práce barmana nebo číšníka obnáší, názorně nám paní pověděla, jaké na to potřebujeme známky a že musíme umět komunikovat s lidmi.

Barbora Nevřelová, 8. B

U pekařů byla starší paní, které se nelíbilo, když nepřišli její žáci péct. Poslední zastávka byla obor cukrář. Bylo to nejdelší povídání o předpisech. Po exkurzi na náměstí jsme měli rozchod na 30 minut. Moc se mi to líbilo.

Dan Mánek, 8. B

Jako první ukázka byla ta, jak se míchají koktejlové nápoje, a také jsme si to mohli sami vyzkoušet. Což se mi tedy osobně líbilo a bylo to i celkem jednoduché. S touto exkurzí jsem byla velice spokojena a vybrala jsem si i obor číšník.

 Vaňourková Šárka, 8. B

Nejdříve jsme se podívali na obor kuchař číšník v malé jídelně, děvčata ze školy nám namíchala  limonádu v americkém stylu. I my sami jsme si mohli namíchat vlastní drink, na každého dalo, pak nám ukazovali, jak se pracuje se šejkem. Paní nám ukazovala malou školní jídelnu, kde obsluhují žáci, kam chodí normálně lidé se najíst, denně mají okolo 50 objednávek. Docela se mi to líbilo.

Briš Adam, 8. B 

Nabízeli tam povolání třeba zedníka, instalatéra, kuchaře nebo třeba číšníka. Škola je na Volanovský. Učí se jeden týden a druhý týden mají praxi. Jsou tam tři učební roky. Dostávají peníze podle to ho, jak pracují a jsou hodný. První rok dostávají nejmenší kapesné. Mně se škola nelíbila, protože už mám vybranou jinou školu.

Jakub Stránský, 8. B 

Dne 24. 4. 2017 se konala exkurze do SOŠ a SOU v Trutnově, kde jsme my žáci osmých tříd viděli, co obnáší obory jako jsou například cukrář, pekař, číšník, kuchař, instalatér.Tato exkurze se mně líbila z důvodu, že jsme viděli obory “naživo“ a protože bylo hezké počasí.

Jakub Jenšovský, 8. B

Byli jsme seznámeni s tím, co vše obnáší studovat obor cukráře, kde jsem hned pochopila, že to není nic pro mě. Nejvíce mě zaujalo, že je to škola, která své výrobky prodává veřejnosti. Což znamená, že i šikovní a pracovití studenti dostávají peníze za vykonanou práci. Tato exkurze se mi velmi líbila z důvodu informací, které mi byly poskytnuty o této škole.

Eliška Růžičková, 8. B

Když jsme tam přijeli, museli jsme jít skoro přes půlku Trutnova, abychom došli do učiliště. Škola byla velmi hezká. Učitelé nám ochotně ukázali plno věcí, například dorty ze soutěží, učebny a spoustu jiných věcí. Exkurze se mi líbila.

Tereza Faifrová, 8. B

Další obor, který nám ukázali, byl obor instalatér. Kluci, kteří tam v tu chvíli byli, nevypadali, že by je to moc bavilo. Paní, která nám o cukrařině povídala nám ukázala i dorty, které měla upečené ve své kanceláři. Tato exkurze se mi líbila i nelíbila. 

Diana Šťastná, 8. B

Fotogalerie