Jablíčkový den ve druhých třídách

07. 10. 2020

Je podzim, a to je období, kdy se v našich končinách sklízí jablka. A protože je to velmi oblíbené ovoce, které se hojně využívá i v české kuchyni, rozhodli jsme se vzdát jablíčkům hold v podobě celého dne ve škole s nimi.

V pátek 25. září děti ze 2.A a 2.B přinesly do školy mnoho dobrot, které spolu se svými maminkami doma předtím upekly. Vše jsme vyrovnali na jednu lavici a ihned se nám sbíhaly sliny na ty všechny koláčky, štrúdly, buchty, lívanečky i křížaly z jablíček. Nejdříve jsme se však museli něco naučit, a teprve až potom jsme si naplánovali ochutnávku.

Začali jsme popisováním jablek, které si děti přinesly. Zaměřili jsme se především na barvu, tvar, velikost, chuť atd. Poté jsme si ukázali, na jakém stromě jablíčka rostou, a řekli jsme si něco o stromech obecně a také roubování. Pokračovali jsme počítáním s jablíčky na pracovním listu a vybarvováním stejných tvarů jablek. Nechyběla ani pohádka o zlaté jabloni, kterou jsme společnými silami přečetli, a ani skládání slov ze slabik. Nakonec děti přepsaly věty z receptu na jablíčkový kompot ve správném pořadí postupu a potom už nás čekalo ochutnávání jablkového rautu.

Na poslední páteční hodinu se obě třídy přesunuly do učebny hudební výchovy a společně si s doprovodem klavíru a kontrabasu zazpívaly několik písní o jablíčkách. Jako odměnu za pěknou práci děti zhlédli i pohádku z cyklu večerníčků o Jájovi a Pájovi, a to o tom, jak kluci pěstovali smiřická jablíčka.

Všechny děti si na památku odnesly domů diplom za účast na projektu Jablíčkový den a také ještě zbytky donesených dobrot. Bylo jich totiž tolik, že se to najednou nedalo sníst. Všem se jablíčkový pátek líbil a už se těšíme na další projektové dny, které v tomto roce plánujeme.

Fotogalerie