Koronavýuka na dálku v ZŠ

17. 04. 2020

Výuka na dálku (koronavýuka) na ZŠ Karla Klíče Hostinné

 

Od 11. března, kdy jsou žáci z důvodu vládního nařízení doma a budovy ZŠ jsou uzavřeny, probíhá v naší základní škole distanční výuka (výuka na dálku), vtipně nazvaná jako koronavýuka. Každý pedagog volí svoje metody a formy práce. Nejvíce využíváme školní intranet Edookit, takže vzájemná komunikace se daří. Jednotliví pedagogové používají navíc další systémy, např. Teams v rámci balíčku Office 365, Moodle, sociální sítě, telefonní linky a videopřenosy (kanály na YouTube) a videokonference Jitsi. Každý učitel disponuje školním notebookem, je možnost používat též iPady a tablety na platformě Windows. Digitální znalosti jsme průběžně budovali již před uzavřením škol, takže žáci mají k dispozici školní účty Office365 včetně mailu a dále mají přístup ke školnímu intranetu Edookit, který podporuje distanční výuku např. prostřednictvím modulů na domácí úkoly, materiály, kvízy apod. Hned po uzavření škol se začalo objevovat množství seznamů doporučených platforem pro výuku, mnohé z nich si naši učitelé vyzkoušeli a mnohé také pravidelně používají. Např. na školním Facebooku jsou vidět některé výstupy, kdy ti osvícenější učitelé s radostí využívají toho, co mají žáci doma k dispozici a využívají distanční výuku k budování zodpovědnosti a některých poněkud opomíjených kompetencí. Velkou inspirací je Minecraft Education, zatím jej ale využívají jen ti opravdu digitálně nejzdatnější z nás (opět viz Facebook). Komunikujeme prostřednictvím nejrůznějších kanálů, opět jmenujme Edookit, Facebook a telefony. Převážně si vyměňujeme zkušenosti a ty, které se osvědčily, vzájemně převádíme do vlastních praxí. Probíhá i skupinová, mezipředmětová výuka.

K vzájemné komunikaci mezi pedagogy slouží videokonference v systému Teams, kam se nám všem podařilo hned napoprvé vstoupit a spolu i aktivně komunikovat.

Pro zákonné zástupce jsme v březnu vytvořili první dotazník, který nám vyplnila necelá stovka respondentů. V dubnu chystáme druhý, který by byl zaměřen i na plánovanou květnovou a červnovou výuku v dětských skupinách, která má na 1. stupni ZŠ vypuknout od 25. 5. 2020.

V dubnu probíhají poprvé na dálku i zápisy do 1. tříd ZŠ. I když jsou vedeny v elektronické podobě, musíme pochválit zákonné zástupce budoucích prvňáčků, kteří nám do 15. 4. doručili více než polovinu zápisových i odkladových tiskopisů.

Všechno zlé je k něčemu dobré. Během „školní odstávky“ nám stavební firma dokončila na budově pro 2. stupeň ZŠ dva nové kabinety pro učitele a jeden pro asistentky pedagoga. Získali jsme tak důstojné pracovní zázemí pro devět pedagogických pracovníků školy.

Ve škole máme úřední hodiny každé pondělí a středu od 8:00 do 12:00. Hned u vchodu je umístěna dezinfekce a papírové utěrky. Všichni návštěvníci vstupují do budov ZŠ zodpovědně v rouškách. Rouškou jsme vybavili i našeho jmenovce školy Karla Klíče – viz. foto (je přeci jen už v požehnaném věku a patří do rizikové skupiny z hlediska možné nákazy C-19). Chceme, aby se nenakazil a dlouho nám ve škole vydržel.

Na co se ale všichni těšíme nejvíc? Až tahle "blbá koronadoba" skončí a my se zase ve škole budeme moci všichni normálně učit!

Fotogalerie