Svatováclavský projekt třetího ročníku

30. 09. 2021

Třídy 3.A a 3.B využily pondělí 27. 9. před volnem o státním svátku k seznámení s patronem českých zemí formou projektového vyučování. Cílem bylo ukázat dětem, proč vlastně tento svátek Češi slaví.

Nejdříve se děti podívaly na animovaný film o svatém Václavu i jeho babičce svaté Ludmile z cyklu Dějiny udatného českého národa, kde se odlehčenou a zábavnou formou dověděly základní příběh o životě těchto dvou našich prvních světců. Poté si děti ukázaly různá zobrazení sv. Václava ve výtvarném umění i sochařství a vyposlechly si o něm a jeho babičce i podrobnější vyprávění. Dokonce si i zazpívaly anglickou koledu o tomto našem panovníkovi z rodu Přemyslovců.

Po načerpání nových informací následovalo ověření zapamatovaného formou pracovních listů. Při jejich vyplňování musely děti použít znalosti z více předmětů zároveň, a tak si nejen upevnily nově získané zkušenosti, ale zopakovaly si i počítání. Nakonec pro odlehčení došlo i na vybarvování komiksu a omalovánek ze života svatého Václava i svaté Ludmily.

Zábavná forma tohoto projektového vyučování se dětem líbila a věříme, že děti po něm doma rodičům či prarodičům dokázaly povyprávět o všem novém, co se v tomto projektu dověděly z naší historie a kultury.

Fotogalerie