Učíme děti lidskosti a péči o zvířata

16. 10. 2021

Učíme děti lidskosti a péči o zvířata – exkurze 3. tříd do trutnovského útulku pro zvířata

Již v 1. ročníku jsme měli na jaro domluvenou exkurzi s našimi dětmi do útulku pro pejsky a kočičky v Trutnově. Chtěli jsme tam odevzdat tisíc korun z výdělku vánočního jarmarku a také tam dovézt menší sbírku krmiva od našich žáků. Bohužel do našich plánů přišla epidemie Covidu-19, a tak jsme mohli tuto exkurzi nakonec uskutečnit až nyní.

Do Trutnova se obě třídy dopravily vlakem a z tamějšího nádraží šly do útulku, který se nachází na kraji Poříčí, pěšky. V cíli se děti nejprve nasvačily a poté odevzdaly svou sbírku krmiva. Následně se děti rozdělily podle svých tříd na dvě skupiny. Jedna skupina šla na procházku s nejmilejším útulkovým pejskem a druhá skupina se vydala na prohlídku útulku a jeho svěřenců.

Paní vedoucí útulku dětem vysvětlila, že se musí nová zvířata v útulku umístit nejprve do karanténních kotců, aby nenakazila případnými nemocemi stávající osazenstvo. Pejsky zde mají krásné, ale někteří jsou zde už delší dobu, neboť je pro jejich problémovost nelze jednoduše umístit k novým majitelům. Většinou se jedná o psy, kteří byli ve svém předchozím životě lidmi týráni. Takové chování některých lidí děti velmi odsoudily.

Kromě pejsků mají v trutnovském útulku umístěny i kočky a koťata, z nichž většina je velmi plachá. Jedna malá kočička je však velmi mazlivá, a tu si také mohly děti pomazlit. Určitě bude brzy udaná do dobrých rukou. Další, úplně bílý kocourek je podle slov paní vedoucí nejtemperamentnějším kotětem, které tam kdy vůbec měli. Ve své kleci dělá doslova kotrmelce a salta, jak se na sebe snaží upoutat pozornost. Proto mu říkají Cirkusák, avšak neoficielně. Kočkám totiž v útulku jména nedávají, protože se většinou brzy dostanou k novým majitelům, a ti jim dají jména podle svého výběru.

Po skončení prohlídky útulku první skupinou se třídy vyměnily a program se opakoval. Cesta zpátky po svých by nebyla tak těžká, kdyby právě ten den občas nesprchlo. Nakonec však vše proběhlo tak, jak mělo, a obě třídy se vrátily vlakem zpět do Hostinného právě na oběd. Dětem se exkurze velmi líbila a my, jejich učitelé, věříme, že jim láska a úcta ke zvířatům zůstane pevně vyrytá v jejich srdcích a že z těchto dětí se stanou jejich ochránci.

Renata Jehličková, třídní učitelka 3.B

Fotogalerie