Vodák 2018

31. 05. 2018

Již tradičně naše škola pořádala Vodák na naší staré známé Vltavě. Do Vyššího Brodu jsme vyrazili v sobotu 26. května a čekala nás opravdu dlouhá cesta. Naštěstí strašení výlukami se ukázala jako lichá.

Ve Vyšším Brodě nás přivítal Cisterciácký klášter, který se nachází hned u kempu. Rychle jsme postavili stany a začalo vysvětlování, poučování i učení. První trénink vykrystalizoval první posádky, ale to už nás čekala večeře a rychle spát, protože druhý den vyplouváme.

Po posledním tréninku už posádky byly jasně určeny. Vše jsme si sbalili a vyrazili dolů do Rožmberku. První jez se nám moc nepovedl, z deseti posádek bylo šest pokřtěno. V počasí, které letos panovalo, bylo koupání za odměnu. Další jezy v Herbertově i Rožmberku už nebyly takový masakr.

Další den nás čekala trasa do kempu U Vikinga. Trasa sice byla bez jezů, ale po cestě probíhalo koupání, vodní války, peřeje. Tato etapa byla nejdelší, ale uteklo to celkem rychle a už jsme se těšili, až se pořádně najíme. To se nám splnilo do puntíku. Večer jsme si opekli buřty a zazpívali u ohně i s Vojtovou kytarou.

S Vikingem jsme se rozloučili a čekala nás cesta do královského města – Český Krumlov. Dlouhou šlajsnu ve Větřní jsme zmákli na jedničku, ale jez U Papouščí skály jsme museli přenést z důvodu demolice skály. Rychle jsme postavili stany, tentokrát naposled. Na Krumlov jsme si přichystali dva dny. Po obědě a nákupu nás čekalo překvapení a to večerní sjíždění Krumlovem na raftech. Po prvním školení to vypuklo a my vyzbrojeni čelovkami jsme se vypravili na cestu. Čtyři jezy jsme projeli bez problémů a večerní Krumlov na nás udělal velký dojem. Ani ty čtyři kilometry na zpáteční cestě do kempu nebyly problém. Večerní a krásně nasvícený Krumlov se nám ukázal v plné kráse.

Předposlední den jsme zahájili snídaní a prohlídkou města. Viděli jsme překrásné hradní zahrady, otočné hlediště, hrad, věž, medvědy i překrásné centrum. Pak jsme šli na oběd, kde nás překvapila bouřka, kterou jsme přečkali v podchodu i v kryté lávce. Protože nejsme z cukru, vyjeli jsme všichni, tentokrát na svých kánoích, vstříc nejkrásnějšímu pohledu na Krumlov – z lodi. Naposled jsme se vyřádili na jezech a opět se prošli do kempu. Cestu jsme si rozdělili večeří v kempu Ve Spolí.

Poslední den nás čekala jen dlouhá cesta domů. Vodák se letos opravdu vydařil. Po dlouhé době nám přálo počasí a i parta byla bezvadná. Tak třeba někdy zase ahóóóóóóóój.

Jiří Vlček

Fotogalerie